فدراسیون طیور ایران در بیانیه ای به طرح 12 مشکل در این صنعت به بحران در صنعت طیور کشور هشدار داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، از آنجایی که فدراسیون طیور ایران همواره رصد مستمر و آگاهی رسانی چشم انداز آتی را از وظائف مصرح خود می داند ، لذا با توجه به شرایط حساس و بحران جدی پیش رو در حوزه صنعت طیور و تأمین گوشت مرغ و تخم مرغ مورد نیاز کشور ، تحولات اقتصادی/سیاسی جهانی در این حوزه طی چند ماه گذشته، بخصوص پس از جنگ اوکراین ، تبعات ناشی از افزایش بسیار جدی نرخ محصولات ناشی از حذف ارز ترجیحی طی مکاتباتی با مقامات مسئول کشور در اسفند 1400 و فروردین 1401مبنی بر اظهار نگرانی های مستدل تشکل های ملی زنجیره ارزش صنعت طیور با نمایندگی این فدراسیون موارد مهم و نگران کننده مشروح ذیل را گوشزد کرده است :
1.گروگان گرفته شدن کل تولیدات جوجه، گوشت مرغ و تخم مرغ، ناشی از ضعف و تصمیمات بعضاً غیر کارشناسی از جمله: عدم شفافیت تخصیص نهاده های مورد نیاز تولید توسط مسئولین امر،که سردرگمی تولیدکنندگان در زنجیره تأمین صنعت را به همراه داشته و علاوه بر ایجادبحران کمبود جدی این محصولات و بحران اجتماعی ناشی از آن طی چند ماه آینده (مشابه سال 1399 و یا حتی بدتر از آن) ، باعث بیکاری شدید کارگران واحدهای تولیدی هم خواهد شد.
2. زمانبر بودن تأمین نهاده از مبادی ورودی که به دلیل کمبود و کاهش موجودی، از زمان خرید تا تحویل کالا به مرغدار بیش از چند ماه زمان خواهد برد.
3. ابهام در تخصیص و تاخیر در تامین ارز مورد نیاز واردات نهاده های دامی و سردرگمی واردکنندگان عمده و مؤثر در واردات نهاده به نحوی که کماکان بخشی از مطالبات ارزیسال ۱۴۰۰ تسویه نشده است ،
4-بلاتکلیفی زمان اجرای حذف ارز ترجیحی و ریسک بسیار بالای واردات نهاده بدلیل حجم فوق العاده بالای نقدینگی ناشی از حذف ارز ترجیحی و جبران ریال مورد نیاز برای این امر حیاتی به بحران تأمین آتی نهاده دامن زده است. 5-قیمت گذاری غیر واقعی ارزی و ریالی نهاده که اولا"منجر به خلع ید شدن عمده واردکنندگان از چرخه تامین نهاده شده، ثانیاً زیان ده بودن ترخیص نهاده های وارده به نرخ های سال ۱۴۰۰ ، مانع ترخیص بخشی از موجودی ها گردیده و ثالثاً اصرار بر دولتی کردن واردات با نرخ گاهی بالاتر از نرخهای معاملاتی بخش خصوصی باعث خسارت به منابع ملی می شود.
6-عدم اطلاع رسانی شفاف از نحوه ادامه تخصیص نهاده در بازارگاه برای برنامه ریزی تولید در ماه آتی.
7-عدم شفافیت اطلاعات مربوط به موجودی ذخایر، بویژه میزان ذخایر شرکت پشتیبانی امور دام کشور. 8-میزان نه چندان قابل اتکای رسوب نهاده در بنادر و میزان خریدهایی که بصورت قابل اتکا به کشور خواهد رسید. 9-مشکلات ناشی از جنگ در اوکراین که اولا" باعث توقف ارسال محموله های خریداری شده ذرت به ایران شده ، ثانیا" بالا رفتن قیمت جهانی نهاده ها تا حد حداقل 50% را باعث گردیده، ثالثا" باعث کمبود عرضه نهاده ها بویژه ذرت در سطح جهانی گردیده است. 10-عدم امکان فعالیت موثر واردکنندگان در سایر کشورهای تأمین کننده از قبیل آرژانتین و آمریکا به دلیل موانع فنی و قرنطینه ای. 11-بی توجهی به اضافه مصرف ذرت و کنجاله سویا، بدلیل اصرار بر گسترش غیر کارشناسی نژاد آرین، علیرغم تولید گوشت کمتر، 12-قیمت گذاری دستوری غیر کارشناسی و بدون توجه به اقتصاد تولید و مصرف و در نتیجه اصرار بر ورود غیر کارشناسی و اساسا" آسیب رسان دولت به بازار مرغ و تخم مرغ از طریق واردات غیر اصولی تخم مرغ و توزیع نابهنگام آن و یا تعلل در زمان و غیر منطقی بودن نرخ خرید تضمینی گوشت مرغ و موارد مشابه آن که جز خسارت به مبانی تولید اثر دیگری نداشته است.
ولی متأسفانه شاهد عدم توجه وعدم حساسیت کافی در ارکان دولت و وزارت خانه های ذیربط، علیرغم هشدارها و تذکرات متعدد این فدراسیون وهمچنین یکایک تشکل های ذیربط عضو در حوزه های مختلف صنعت هستیم و بنا به اهمیت فوق العاده موضوع از دیدگاه اقتصادی ، اجتماعی و امنیتی بر خود فرض میدانیم بعنوان تشکل بالادستی و به نمایندگی از تشکل های سراسری زنجیره ارزش صنعت طیور این موارد را بعنوان یک هشدار بسیار جدی باطلاع عموم مسئولین ذیربط و فعالان حوزه های مختلف صنعت طیور رسانیده و تأکید مؤکد نمائیم که ادامه این شرایط و ادامه بی توجهی مسئولان به این امور حیاتی، نتیجه ای جز تعطیلی واحد های تولیدی و یا کاهش ظرفیت عملیاتی آنها ، کمبود شدید گوشت مرغ وتخم مرغ همراه با افزایش زیاد قیمت آنها را به همراه نخواهد داشت.
انتظار دارد این حساسیت هشداری، در سریعترین زمان ممکن (با مشورت فدراسیون و تشکل های عضو ذیربط) در عالیترین سطوح تصمیم گیری کشور، کاملا"جدی تلقی شده و تدبیر لازم صورت پذیرد تا از هرگونه آسیب جدی به کشور جلوگیری شود.
انتهای پیام/
شناسه خبر: 258146