یک کارشناس اقتصادی گفت: کاهش ممیزمحوری و افزایش دادهمحوری با تکیه بر تقویت حسابرسی سیستمی علاوه بر قاعدهمند کردن اخذ مالیات، موجب پیشبینیپذیری اخذ مالیات بر تولیدکنندگان و کاهش ریسک تولید خواهد شد که منجر به رشد سرمایهگذاری برای تولید خواهد شد.
امیرحسین اقبالی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به لزوم تحقق شعار سال و حرکت نظام مالیاتی کشور در راستای تقویت سرمایهگذاری مولد گفت: یکی از مهمترین اقدامات در راستای تحقق شعار سال، اصلاح نظام مالیاتی در زمینه افزایش عدالت مالیاتی است. مهمترین رویکرد اتخاذ شده در این زمینه نیز جایگزین شدن نظام مالیاتی هوشمند به جای ممیزمحوری است. این موضوع مهم و کلیدی در اصلاح نظام مالیاتی، در سال 1403 کلید خورد در جایی که بیش از 95 درصد از مودیان مالیات بر عملکرد، مالیات خود را به شکل هوشمند و با تکیه بر حسابرسی سیستمی و بدون مراجعه به ممیزان مالیاتی پرداخت کردند که موجب وقوع یک رکورد تاریخی در قبول کردن اظهارنامه ابرازی مودیان در این بخش شده است. این رویکرد مهم در قاعدهمند کردن اخذ مالیات مستقیما بر بهبود محیط کسب و کار تاثیر مثبت خواهد داشت.
وی در ادامه با اشاره به اثرگذاری مستقیم تقویت حسابرسی سیستمی در رشد سرمایهگذاری برای تولید خاطرنشان کرد: کاهش ممیزمحوری و افزایش دادهمحوری با تکیه بر تقویت حسابرسی سیستمی علاوه بر قاعدهمند کردن اخذ مالیات، موجب پیشبینیپذیری اخذ مالیات بر تولیدکنندگان و کاهش ریسک تولید خواهد شد و در همین راستا موجب رشد سرمایهگذاری برای تولید خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی در ادامه با اشاره به اهمیت حسابرسی سیستمی و کاهش خطاها مرتبط با بخش مالیاتستانی کشور گفت: حسابرسی سیستمی راهکاری برای فاصله گرفتن از روندهای دستی و سنتی حسابرسی مالیاتی است که مشکلات جدیای برایمان به وجود آورده بود. در هر روندی که انسان مداخله دارد، امکان بروز اشتباهات انسانی وجود دارد. این واقعیت میزان دقت در مالیاتستانی را کاهش میدهد.
وی در ادامه افزود: یکی دیگر از نتایج منفی روندهای دستی و سنتی مالیاتستانی سوءاستفادههای احتمالی است. در شرایطی که ممیزان و کارشناسان مالیاتی مرجع تعیین میزان مالیات پرداختی مودیان هستند، زمینه برای فساد و سوءاستفاده به وجود میآید. روندهای دستی و قدیمی مالیاتستانی بسیار کند و انرژی بر است. در این روند لازم است تعداد بالایی نیروی انسانی وقت زیادی را صرف حسابرسیهای دستی و ممیزمحور کنند. بنابراین با تقویت حسابرسی سیستمی نه تنها شاهد کاهش هزینه منابع مالی و انسانی در تعیین مالیات مودیان هستیم؛ بلکه سواستفادههای احتمالی و دخالتهای سلیقهای نیز در تعیین میزان مالیات شدیدا کاهش خواهد یافت و همه چیز هوشمند و مبتنی بر داده خواهد شد.
اقبالی با اشاره به عملکرد مثبت مالیاتی کشور در زمینه تحقق 95 درصدی حسابرسی سیستمی در بخش مالیات بر عملکرد سال گذشته عنوان کرد: طی سالهای اخیر اقدامات خوبی در کشورمان در راستای اصلاح نظام مالیاتی صورت گرفته است. در همین ارتباط، طی سال جاری شاهد ثبت اظهارنامه مالیاتی 95 درصد از مودیان بخش مالیات بر عملکرد به صورت سیستمی بودیم. بیش از 67 درصد از حسابرسی اظهارنامههای اشخاص حقیقی نیز به صورت سیستمی و هوشمند صورت گرفت.
وی در پایان گفت: تقویت مسیر حسابرسی سیستمی و تمرکز بر دادهمحوری کامل و جایگزین کردن ممیزمحوری بر تقاطعگیری دادهها، یک مسیر رو به رشد در اصلاح نظام مالیاتی به نفع تحقق شعار سال است و باید به مانند عملکرد مثبت سازمان امور مالیاتی در سال گذشته، این مسیر نیز در سال جدید و به نفع رشد و تقویت سرمایهگذاری در بخش مولد انجام بپذیرد.
انتهای پیام/