کارشناس مدیریت منابع آب گفت: سال جاری از معدود سالهایی بود که ذخایر آب سطحی مستقر در رود کارون به طور 100 درصد پُر شد اما هیچ خسارتی ناشی از سیلاب به پایین دست نرسید، چون مدیریت دقیق منابع آب سبب شد تا سیلاب سهمگین کنترل شده و تهدید آن به فرصت تبدیل شود.
علی ربیعی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس اظهار داشت: کشور ایران با میانگین بارشی بین 200 تا 300 میلیمتر در سال در رده کشورهای خشک و نیمه خشک قرار دارد و مسئله آب در چنین کشورهایی عموما مسئله راهبردی است.
این کارشناس مدیریت منابع آب عنوان کرد: طی سالهای اخیر صحبتهای کارشناسی حول مسئله آب بیشتر از اینکه ناظر به راهکار برای بهبود شرایط تامین آب باشد، صرفا بیان صورتمسئلهای ناقص از وضعیت موجود بوده و این شیوه اگرچه در فضای رسانهای طرفدار دارد اما کمکی به حل مسئله نمیکند.
وی افزود: تصویر مدیریت منابع آب در افکار عمومی ما تصویر تیره و تاریک است و اساسا مردم تصور میکنند که آب صاحب ندارد و مدیریت منابع آب به صورت تخمینی انجام میشود، درحالی که اگر به مسئله آب آشنا باشیم با تناقض این تصویرسازی با واقعیت آشنا خواهیم شد.
این کارشناس مدیریت منابع آب در بیان روند مدیریت منابع آب کشور گفت: مدیریت منابع آب در ایران شامل پیشبینی میزان بارندگی، پیشبینی از ورودی منابع آب سطحی و زیرزمینی ناشی از باران و برف، مدلسازی ذخایر، شناسایی مصارف آب، برنامهریزی برای تامین مصارف با اتکا به منابع و حفظ ذخایر آب کشور است که همه این مراحل توسط متخصصان بسیاری تحلیل و انجام میشود.
ربیعی با اشاره به شدت دشواری مدیریت منابع آب گفت: بخش مهم ناظر به منابع آب، مسئله پیشبینی است و امروز دقیقترین ابزارهای پیشبینی باز با عدم قطعیت فراوان همراه است و همین مسئله مدیریت منابع آب را به یک موضوع پیچیده تبدیل میکند.
* مصادیق مدیریت منابع آب در سال جاری
وی ادامه داد: در سال جاری مصادیق بسیاری مبنی بر مدیریت بهینه آب رخ داد، برای مثال، سال جاری از معدود سالهایی بود که ذخایر آب سطحی مستقر در رود کارون به طور 100 درصد پر شد اما هیچ خسارتی ناشی از سیلاب به پایین دست نرسید، در حقیقت مدیریت دقیق منابع آب سبب شد تا سیلاب سهمگین کنترل شده و تهدید آن به فرصت آبادانی تبدیل شود.
این کارشناس مدیریت منابع آب گفت: در سال آبی جاری کاهش بارش 10 درصدی و کاهش ورودی 14 درصدی نسبت به متوسط 5 ساله داشتیم اما ذخایر آب سطحی کشور برابر متوسط 5 ساله است که این مسئله بیانگر مدیریت حاکم بر منابع آب است.
وی افزود: در بسیاری از استانهای کشور نظیر خراسان رضوی امثال بارندگی به شدت کاهش داشت و تا 50 درصد افت باران داشتیم اما مدیریت منابع آب سبب شد تا هیچ مسئله ای در تامین آب شرب این استان بزرگ زائرپذیر رخ ندهد.
این کارشناس مدیریت منابع آب بیان کرد: در شهر تبریز یک سد در تامین آب شرب از دست رفت اما با برنامهریزی دقیق و یک اقدام فنی تقریبا نشدنی از منظر علم سیالات، مسئله شهر حل شد.
ربیعی گفت: البته که در مدیریت منابع آب ما هم نواقصی وجود دارد اما نقاط ضعف و قوت باید در کنار هم بیان شود نه اینکه صرفا نقاط ضعف رابیان کنیم چون بیشتر دیده میشود.
پایان پیام/