سازمان همکاری شانگهای با حضور کشورهای چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان و هند یکی از سازمانهای پر نفوذ شرق محور در حوزه اقتصادی محسوب میشود. بر اساس پیش بینی ها ایران با عضویت در شانگهای حلقه گمشده ترانزیتی منطقه را تکمیل میکند.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از اسپوتنیک، مهدی صفری سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در چین، روسیه، اتریش، آلمان و معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت: ما با اعضای شانگهای به صورت جداگانه ارتباط خوبی داشتیم، چین، روسیه، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند و پاکستان همگی با ایران روابط دوجانبه خوبی داشتند اما با ورود ما به شانگهای یک تحول بزرگ دو طرفه صورت گرفت. دبیرکل شانگهای در جلسهای که داشتیم اعلام کردند که با ورود ایران برای اعضای شانگهای تحولی بزرگ ایجاد خواهد شد.
صفری افزود: تحول دو طرفه است و در بخش انرژی، حمل و نقل و مسائل تکنولوژی های نو، ایران توانمندی های بسیار خوبی دارد. ایران میتواند در کمیته های تکنولوژی نو فعال شود، در بخش تامین انرژی ایران و روسیه تولیدکنندگان قوی انرژی هستند و مصرف کنندگان بزرگی نیز نظیر چین و هند در این مجموعه حضور دارند که یک تعامل قوی را شکل میدهد در بحث ترانزیت نیز حلقه مفقوده شبکه شانگهای ایران بود، هند، ایران، پاکستان، روسیه، قزاقستان و چین یک شبکه ترانزیت قوی را در جهان شکل میدهند.
مهدی صفری، معاون وزیر امور خارجه ایران، ضمن تاکید بر رایزنی های انجام شده توسط ایران برای عضویت در بریکس بیان کرد: ما هنوز به صورت رسمی درخواستی برای عضویت در بریکس ندادیم اما رایزنی های لازم انجام شده، روسیه و چین موافقت کردند و بعید میدانم برزیل، آفریقای جنوبی و هند مخالفتی داشته باشند. از آنجا که ما به دنبال حذف دلار از معاملات خود هستیم بریکس می تواند نقش بزرگی را در این موضوع برای ما ایفا کند البته که شانگهای نیز تاثیر خوبی خواهد گذاشت.
سفیر پیشین ایران در روسیه اظهار داشت: باید به این نکته دقت داشت که همکاری ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، مجموعه شانگهای و بریکس در کنار هم باعث ایجاد ارتباطات خوبی می شود و از آنجایی که کشورهای مشترکی دارند، این همکاری ها صرفاً منطقه ای نخواهد بود و تبدیل به همکاری های جهانی میشود و تنوع کشورهای عضو به حدی بالا است که چندین قاره را شامل می شود، تعامل بر سر سیستم ها، مسائل بانکی، مالی، ترانزیتی و انرژی در این گروه ها و همکاری آنها با یکدیگر، خود می تواند جهانی بدون نقش آفرینی دلار داشته باشد.
معاون دیپلماسی اقتصادی ایران از در نظر گرفتن یک واحد مالی مشترک برای معاملات در سازمان همکاری های شانگهای خبر داد و اظهار داشت: به نظر من هر کشوری به دنبال تقویت پول ملی خود است، با حذف یک فاکتوری که تجارت جهانی را تحت فشار قرار می دهد می توانیم شاهد افزایش تجارت و تعادل آن باشیم، شانگهای به زودی یک واحدی را برای معاملات خود قرار میدهد. این موضوع را ایران نیز مطالبه کرده زمانی که ما می خواهیم برای مثال با تاجیکستان معامله کنیم یک واحد پول در سیستم شانگهای تعریف شده که هر کشور با پول ملی خود میتواند در آن واحد تجارت انجام دهد البته که منظور نظر ما شرایطی مشابه اروپا که تمام واحد های پولی به یورو تغییر کرد، نیست.
صفری ارز چند نرخی در ایران را مسئله ای قابل حل در تعاملات جهانی دانست و بیان کرد: این موضوعی نیست که حذف دلار از تجارت در ایران را دچار مشکل کند چرا که این مسائل پایاپای هستند و بانک مرکزی ها توانمندی حل آنها را دارند عددی به عنوان پایه قرار میگیرد و در موقع تبادل اختلاف آن جبران می شود. البته که موضوع ارز چند نرخی صرفاً در کشور ما نیست و بسیاری از کشورهای جهان این موضوع را دارند.
پایان پیام/