رئیس شورای عالی مالیاتی کشور گفت: 50 درصد اقتصاد کشور از معافیت و شبهمعافیت مالیاتی برخوردار است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محمد مسیحی، رئیس شورای عالی مالیاتی کشور، امروز در همایش نظام مالیاتی در دانشگاه امام صادق(ع) اعلام کرد: از قانون مالیات بر ارزش افزوده، خودم دفاع کردم. در قانون جدید که در سال 87 تصویب شد، برخی از خلأهای قانون قبلی رفع شد و امروز این قانون قابل دفاعتر شده است، اما در عین حال قرار نیست که یک قانون مالیاتی مشکلات دو عالم را حل کند.
وی افزود: ما نمیخواهیم همه نابسامانیها را با مالیات حل کنیم که البته خود مالیات هم متأثر از نابسامانیهای اقتصاد است.
به گفته رئیس شورای عالی مالیاتی کشور، برخی از منتقدان قانون مالیات ارزش افزوده به جای اینکه به برخی کاستیهای مالیات و یا برخی بدسلیقهگیهای مجریان انتقاد کنند، مطلق میگویند این قانون باید حذف شود، در حالی که به نظر من قانون مالیات بر ارزش افزوده کارکردهای خوبی دارد، از جمله اینکه توانست شرکتهای صوری را شناسایی، تولید زیرپلهای را نمایان کند و اینکه اقتصاد کشور در بخش تولید رنج میبرد و رابطه بین تولید و مصرف را شفافسازی کند.
گیمسیحی گفت: منتقدان به جای اینکه مشکلات را مطرح و راهحلها را ارائه کنند میگویند باید مالیات ارزش افزوده حذف شود. اما در عین حال قانون مالیات بر ارزش افزوده باگها و خلأهای اقتصاد را برجسته کرد و همانگونه که آقای مروی هم گفت نظام مالیاتی کشور نیاز به مالیات ارزش افزوده و مالیات بر مجموعه درآمد یا PIT دارد، اما اجرای این مالیات نیاز به دادههای قابل اتکا در اقتصاد دارد و بدون دادههای مطمئن نمیتوان PIT را اجرا کرد.
باگرئیس شورای عالی مالیاتی کشور در مورد فرار مالیاتی گفت: همین که 50 درصد اقتصاد از معافیت و یا شبهمعافیت مالیات برخوردار است، 50 درصد دیگر هم به سمت معافیت میرود و یا اینکه تمایل داشته باشد مالیات ندهد یا کمتر بپردازد و یا اینکه به تعویق اندازد، در حالی که اجتناب از پرداخت مالیاتی صدمه کمتری از فرار مالیاتی ندارد.
مسیحی گفت: در خطابهای مولا علی(ع) در مورد اقتصاد آمده است؛ محور اصلی اعتماد عمومی به فعالان اقتصاد است که هزار سال بعد از آن آدام اسمیت هم گفت مالیات باید بر مبنای اعتماد و عدالت باشد.
وی گفت: سیستمهای مالیاتی بسیار خوب است. این سامانههای مالیاتی در واقع براساس کنترل داخلی، سازمانیافته است، اما در عین حال بشر منفعتطلب همین سیستمها را هم زیر پا میگذارد، بنابراین در بحث عدالت اجتماعی باید فراتر از سیستمها و بهتر از آن عمل کنیم، چون مالیات قبل از اینکه یک متغیر کمّی باشد، یک متغیر کیفی است.
به گفته مسیحی، سطح توقع را باید بالا ببریم. استفاده تدریجی و براساس اهمیت از سامانههای مالیاتی باید انجام شود.
وی در مورد قانون سامانههای مؤدیان و سامانه فروشگاهی گفت:مقدمه واجد این کار اعتماد عمومی فعالان اقتصادی است و همچنین تقویت مالیات کسر در منبع درآمدی است. سامانه مؤدیان در مورد نحوه اجرا و مدت زمان اجرا و کارکرد آن مناسب است و باید منتظر سامانههای پیشرفتهتر باشیم.
رئیس شورای عالی مالیاتی کشور گفت: در هیچجا سیستمها جای حسابرس را نمیگیرد. سیستم یک ابزار و کمکی دراختیار حسابرس است و باید سیستمها براساس دادههای قابل اتکا باشد.
مسیحی در مورد مالیات علیالرأس نیز گفت: مالیات علیالرأس به مفهوم گذشته حذف شده است و حسابرسی و حسابداری چیزی جز برآورد نیست، اما باید برآورد منطقی باشد. به عنوان مثال؛ استهلاک ساختمان باید براساس منطقی تعریف شود که مثلاً 10 یا 11 سال باشد، اما در جایی که دادههای قابل اتکا وجود ندارد باید برآورد کنیم و برآورد هم باید منطقی باشد.
الرأسالرأسمسیحی همچنین گفت: تفریح فرزندان اشخاص پولدار بلای جان پدران شده است. مثلاً در کشورهای دیگر فرزندانی که جت شخصی دارند باعث مالیات سنگین برای پدرانشان شدهاند. اما در فرانسه 95 درصد مالیاتها بر مبنای ابرازی است و اخیراً دولت فرانسه اجازه سرکشی به صفحات اشخاص در فضای مجازی پیدا کرده است. باید در کشور ما هم نظام مالیاتی اجازه سرکشی داشته باشیم.
انتهای پیام/
انتهای
شناسه خبر: 370325