دستور برخورد با رمز ارزها در دولت دوازدهم و در اردیبهشتماه سال ۱۴۰0، اندکی بعد از صدور لغو شد که با وجو نقش رمز ارزها در قاچاق ارز، هنوز دلایل این مساله مشخص نشده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، رمز ارزها از جمله پدیدههایی هستند که از یک دهه پیش مورد توجه اقتصادهای مختلف قرار گرفته است؛ این موضوع در ایران طی سالهای گذشته روند رو به رشدی را به خود گرفته است، اما با ریزش بورس در سال 99 و به دنبال بی تدبیریهای دولت وقت، رمزارزها به طور جدی مورد توجه سرمایهگذاران قرار گرفته است.
رمز ارزها انواع مختلفی دارند؛ یک نوع از رمز ارزها از طریق ماینرها استخراج میشوند و یک نوع رمزارزهایی هستند که به پشتوانه دلار، طلا و... منتشر میشود.
* چرا رمز ارز از نظام پرداخت کشور حذف نمی شود؟
* چرا رمز ارز از نظام پرداخت کشور حذف نمی شود؟* چرا رمز ارز از نظام پرداخت کشور حذف نمی شود؟از نظر مقررات مرتبط در این حوزه در ایران، شورایی به نام شورای مبارزه با پولشویی فعال است؛ این شورا در سالهای ۹۶ و ۹۹ دو بار مصوب کرد که رمز ارز از نظام پرداخت کشور خارج شود، اما متاسفانه تا این لحظه این اتفاق نیفتاده است.
برخی از کارشناسان، نگرانی از تبعات اجتماعی و لطمه به کسب و کارهای فعال در این بخش را مانع اصلی برخورد با معاملات رمز ارز می دانند. بخشی از کسب و کارهایی که در این حوزه فعالیت می کنند، منابع مالی بسیاری را در اختیار دارند و عمدتا با پلتفرمهای رمزارز مرتبط هستند.
پلتفرم های رمزارز در کشور ما به اشتباه به صرافی رمزارز تعبیر شدهاند. در حال حاضر هیچ صرافی مجوزداری در زمینه رمزارز در کشور وجود ندارد و پلتفرم های رمزارز که خود را جای صرافی جا زدهاند، بستر گمراه شدن مردم و سرمایه گذاران را ایجاد کرده و همین مساله نگرانیهای فراوانی را برای مسوولان کشور ایجاد کرده است.
* ثروت بادآورده ای که مانع از اجرای قانون می شود
* ثروت بادآورده ای که مانع از اجرای قانون می شود* ثروت بادآورده ای که مانع از اجرای قانون می شودنگاهی به عملکرد فعالان حوزه رمزارز نشان می دهد که گروهی از صاحبان پلتفروم های رمزارز ثروت بسیار زیادی را به صورت یک شبه کسب کرده اند و همین پشتوانه مالی دست آنها را برای فضاسازی رسانه ای باز گذاشته است؛ به طوری که همواره پیش از ورود بانک مرکزی و دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی به موضوع، با پیش دستی فضای کشور را علیه نهادهای اقتصادی و امنیتی کشور با عنوان ایجاد محدودیت برای کسب و کارهای مجازی بسیج کردهاند.
به صورتبانک مرکزیبسیجچند سالی است که برای مدیریت این پلتفرم ها مباحث زیادی مطرح شده است. در دولت دوازدهم و در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰، دستور برخورد با این پلتفرم ها اندکی بعد از صدور لغو شد. هنوز دلایل این مساله برای فعالان اقتصادی مشخص نشده است.
اردیبهشت ماهاین در حالی است که اگر ساماندهی این بخش در سال های گذشته و قبل از هجوم افراد از بورس به سمت رمزارزها، آغاز شده بود، چنین شرایطی و چنین ثروت بادآورده ای نصیب برخی از افراد نمی شد. البته در ماههای گذشته و با ریزش سراسری رمزارزها، بخش عمده ای از مردم سرمایه خود را از این فضا خارج کرده اند.
* تجربه سایر کشورها چگونه بوده است؟
* تجربه سایر کشورها چگونه بوده است؟* تجربه سایر کشورها چگونه بوده است؟کامران رحیمی، کارشناس اقتصاد ایران، در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، گفت: نگاهی به تجربه دیگر کشورها در زمینه مقابله با رمزارز ها نشان می دهد که شیوههای متفاوتی در این زمینه اتخاذ شده است. امریکایی ها و اروپایی ها با وضع مالیات، مبادلات در حوزه رمز ارز را کند کردهاند؛ به طوری که در این کشورها برای مبادله رمز ارز در مبلغ پایین ۴ تا ۵ درصد و برای مبالغ بالا در امریکا ۳۳ درصد و در کشورهای اروپایی ۳۶ درصد از اصل مبادله مالیات دریافت میشود.
وی ادامه داد: در چین مبادله رمزارز از 2 سال پیش کلا ممنوع شده است؛ در دوبی نیز هر فرد روزانه مقدار محدودی رمزارز میتواند به درهم تبدیل کند.
چیندوبیاین کارشناس اقتصادی تاکید کرد: در ایران تاکنون برای فعالیت های مرتبط با رمزارز هیچ مجوز صادر نشده است و هرگونه فعالیت در این حوزه غیر قانونی است؛ تنها مجوز صادر شده در این بخش مربوط به استخراج رمزارز است که پیش بینی شده از محل رمز ارز استخراج شده برای ثبت سفارش واردات کالا استفاده شود.
* تبعات حضور پرداخت یارهای غیرقانونی بر اقتصاد کشور
* تبعات حضور پرداخت یارهای غیرقانونی بر اقتصاد کشور* تبعات حضور پرداخت یارهای غیرقانونی بر اقتصاد کشوراما مهمترین مسئله ای که این روزها موجب نگرانی اقتصاددان ها و مسوولان کشور شده است، به مساله آثار و تبعات این موضوع در نظام پرداخت کشور باز میگردد. در این بخش همه کارهای حسابداری و عملیات دریافت و پرداخت وجوه توسط پرداخت یارها انجام می شود.
شرکت های پرداخت یار، یک سری خدمات خاص را ارائه می دهند. مثلا برای فردی که تولیدکننده یک گلیم دستباف است در اینترنت محصول وی را به فروش می رسانند. برای این تولیدکننده سایت ایجاد می کنند و حتی کارهای مالیاتی وی را هم انجام می دهند و تاکنون از مجموع ۴۰۰ پرداخت یار که در حال فعالیت هستند، ۱۵۰ شرکت مجوز گرفتهاند.
هر چند در نگاه اول خدمات ارائه شده از سوی این شرکت های پرداخت یار، مشکلی را ایجاد نمیکند، اما این شرکتها فعالیتهای ممنوعه نیز دارند که از جمله این فعالیت های ممنوع می توان به واسطه گری مالی، ارائه خدمات به سایت های فروش رمزارز، سپرده گیری در حساب های تجمیعی، خروج ارز از کشور، قاچاق و خلق پول و پولشویی اشاره کرد.
* خلق پول توسط پرداخت یارها و پلتفرم های رمزارز
* خلق پول توسط پرداخت یارها و پلتفرم های رمزارز* خلق پول توسط پرداخت یارها و پلتفرم های رمزارزپلتفرم های رمز ارز عمده منابع خود را از طریق درگاه پرداخت بدست می آورند. بررسی این دریافت ها و پرداخت ها نشان می دهد در این ماجرا نیز پرداخت یارها در پشت صحنه حضور دارند. در چنین فضایی این پلتفرم ها اقدام به واسطه گری مالی می کنند. دقیقا این واسطه گری مالی همان کاری که بانک ها انجام می دهند. یعنی پول از عده ای پول دریافت کرده و داخل سپرده آنها گذاشته و به عده ای دیگر پرداخت می کنند. این شرکت ها عملا قدرت خلق پول دارند.
* پرداخت تسهیلات از جیب مردم به عده ای خاص
* پرداخت تسهیلات از جیب مردم به عده ای خاص* پرداخت تسهیلات از جیب مردم به عده ای خاصشرکت های پرداخت یا پلتفرم های رمزارز، پس از دریافت سرمایه مردم و برای کسب سود، اقدام به پرداخت تسهیلات با نرخ های بیش از نطام بانکی می کنند. این مساله می تواند در آینده مشکلات زیادی را برای کشور در حوزه های مختلف ایجاد کند.
* خروج ارز از کشور با روش رمزارزها
* خروج ارز از کشور با روش رمزارزها* خروج ارز از کشور با روش رمزارزهااز جمله موارد دیگری که توسط پرداخت یارها و پلتفرم های رمزارز در کشور اتفاق می افتد و آسیب زیادی برای کشور دارد، به مساله خروج ارز از کشور باز میگردد. خرید در داخل برخی رمزارزها که پشتوانه دلار دارند، و فروش آن در خارج از کشور سبب خروج ارز از کشور در 2 سال گذشته شده است. به عنوان نمونه خرید ملک و خانه در کشورهای دیگر، از طریق همین روش صورت می گیرد.
پشتوانه دلاربخش دیگری که سبب خروج سرمایه از کشور البته به طور غیرمستقیم شده است، به عدم ایفای تعهدات ارزی توسط برخی صادرکنندگان باز میگردد. فرد یا مجموعه ای که در خارج از کشور منابعی که عمدتا ناشی از صادرات است را در اختیار دارد و بجای بازگردان آن به کشور به پلتفرم ها یا افرادی که قصد خروج سرمایه خود از کشور را دارند، می فروشد و این باعث می شود منابع ارزی به کشور باز نگردد.
* قاچاق ارز از طریق پلتفرم های رمزارز
* قاچاق ارز از طریق پلتفرم های رمزارز* قاچاق ارز از طریق پلتفرم های رمزارزاز سوی دیگر، این پلتفرم ها در برخی موارد، با سایت های قاچاق ارز نیز در ارتباط هستند. مشکل زمانی حاد می شود که رمزارزی که در خارج از کشور تولید شده وارد کشور می شود و همین مساله قطعا باعث خروج ارز از کشور شده است.
این مساله در اکثر موارد به دنبال قاچاق ارز و کالا رخ می دهد. تخمین ها نشان می دهد حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد گردش مالی رمزارزها به قاچاق ارز مربوط است و تاثیر مستقیم بر نرخ ارز دارد.
* خلق دو برابری پول توسط رمزارزها
* خلق دو برابری پول توسط رمزارزها* خلق دو برابری پول توسط رمزارزهابحث خلق پول توسط رمزارزها ابعاد پیچیده تری دارد. رمزارزها این توانایی را دارند تا در دو مرحله و دو برابر حالت عادی خلق پول کنند. به طوری که رمز ارز خود خلق رمز ارز می کند و در پرداختی ها هم روی ریال آن خلق پول صورت میگیرد. به عبارتی در این بخش دو بار خلق پول صورت می گیرد.
به عنوان مثال، فردی رمز ارز میخرد. پلتفرم این رمزارز را نزد فرد ثالثی قرار می دهد. او هم رمرز ارز را در سایت های دیگر قرار می دهد و فردی دیگر با این رمزارزی، فعالیت های دیگر انجام می دهد. لذا شاهد تشکیل استخری از رمزارز هستیم که اثر اهرمی دارد و خلق رمز ارز می کند. همین روال بر روی ریال در بخش پرداختی ها نیز شکل می گیرد و روی تسهیلات و اعتباری که به یکدیگر میدهند، قابل اجراست. در سال ها و ماه های گذشته بخش عمدهای از خلق نقدینگی در کشور به دلیل همین مساله رمزارزها بوده است.
* پول شویی و تامین مالی تروریسم بارمزارزها
* پول شویی و تامین مالی تروریسم بارمزارزها* پول شویی و تامین مالی تروریسم بارمزارزهاهمواره فعالیت این پلتفرم های رمزارز محل نگرانی دستگاههای نظارتی و امنیتی بوده است. چراکه با توجه به حساسیت های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حاکم بر کشور به راحتی این پلتفرم ها می توانند محلی برای تامین مالی و جابجایی وجه برای تروریست ها باشد.
* مخالفت با اینماد برای شفاف نشدن وضعیت مالی شرکت های پرداخت یار
* مخالفت با اینماد برای شفاف نشدن وضعیت مالی شرکت های پرداخت یار* مخالفت با اینماد برای شفاف نشدن وضعیت مالی شرکت های پرداخت یارطبق قانون، شرکت های پرداخت یار یا پلتفرم ها نیز مکلف به دریافت اینماد یا نماد اعتماد الکترونیک هستند. هر زمانی که این مساله به مرحله اجرا رسیده است، عده ای با بلند کردن پرچم کسب و کارهای کوچک، به دنبال برهم زدن قانون هستند. این مساله در شرایطی رخ داده است که در حال حاضر، حتی کسب و کارهای خرد و خانگی نیز می توانند در زمانی کمتر از یک ساعت اینماد بدون ستاره دریافت کنند.
* تجارت چندهزار میلیاردی پلتفرم های رمزارز با سرمایه مردم
* تجارت چندهزار میلیاردی پلتفرم های رمزارز با سرمایه مردم* تجارت چندهزار میلیاردی پلتفرم های رمزارز با سرمایه مردمپلتفرم های فعال در حوزه رمزارز هم اکنون عمده فعالان این بخش هستند؛ حدود ۱۰۰ پلتفرم رمزارز در کشور در حال حاضر فعال هستند. البته بخش عمده بازار در اختیار حداکثر ۱۰ پلتفرم قرار دارد. بررسی فعالیت این پلتفرم ها که هیچ نظارتی بر عملکرد انها وجود ندارد، نشان می دهد تا سه میلیون نفر درگیر موضوع رمرزارز ها هستند. سرمایه آنها از مبالغ کم شروع شده و گاها به مبالغ خیلی سنگین نیز می رسد.
عملکرد پرداخت یارها نشان می دهد رابطه مستقیمی بین قیمت رمزارزها و تراکنش پرداخت یارها وجود دارد. یعنی با تغییر قیمت رمزارزها مخصوصا بیت کوین میزان درآمد این پلتفرم ها و به تبع ان پرداخت یارها تغییر می کند.
بررسی ها نشان می دهد گردش مالی این شرکت ها در شرایط کنونی که قیمت رمز ارز ریزش داشته به بیش از ۳ هزار میلیارد تومان هم می رسد. هر چند این شرکت ها مدعی دریافت کارمزد کم هس، اما ارقام گردش مالی بسیار بالا است.
* برای ساماندهی پرداخت یارها و پلتفرم ها چه باید کرد؟
* برای ساماندهی پرداخت یارها و پلتفرم ها چه باید کرد؟* برای ساماندهی پرداخت یارها و پلتفرم ها چه باید کرد؟اولین اقدام برای ساماندهی این پرداخت یارها، الزام آنها به دریافت اینماد است. در صورتی که شرکتی از این موضوع سرباز بزند، این پرداخت یار قطع شود. در صورتی که پرداخت یارها به اینماد متصل شوند، فرار مالیاتی آنها نیز به شدت کاهش یافته و باید در این زمینه اقدامات لازم جهت تشکیل پرونده مالیاتی را انجام دهند.
محدود کردن درگاههای پرداخت رمزارزی دیگر اقدامی است که بانک مرکزی باید در پرداخت یارها این مساله را پیگیری کند. کاهش سقف واریز و برداشت به پرداخت یارها برای جلوگیری از پولشویی و خروح ارز میتواند کمک قابل توجهی داشته باشد.
مسدودسازی واریز از حساب های پلتفرم های رمزارز به جز از طریق درگاه های امن و دارای اینماد از جمله اقدامات دیگر بانک مرکزی در این زمینه میتواند باشد.
پایان پیام/
شناسه خبر: 852626