بر اساس اطلاعات ماهوارهای، پوشش برفی کشور تا تاریخ 24 دی سال 1401 نسبت به همین زمان در سال گذشته 2 برابر شده و این میزان برف معادل 8.4 میلیارد متر مکعب آب است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بارش گسترده برف در سطح کشور طی روزهای اخیر امیدی دوچندان را در میان کشاورزان و مردم زنده کرد.
اطلاعات برداشتهای ماهوارهای از میزان برف در سطح کشور از پوشش برف در 14.4 درصد سطح ایران خبر میدهد. به معنای دیگر 237 هزار کیلومتر مربع از سطح ایران هم اکنون سفیدپوش شده است.
بررسی میزان پوشش برف در حوضههای آبریز 9 گانه نسبت به سال گذشته آمار رشد قابل توجه بارش باران را تایید میکند. در حوضه آبریز ارس میزان رشد پوشش برف به 115 درصد رسیده است، در حوضه آبریز سفیدرود بزرگ نیز 130 درصد رشد پوشش برف دیده میشود، همچنین پوشش برف در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، کرخه و مرزی غرب، اترک حوضه شمالی، کارون بزرگ نسبت به سال گذشته به ترتیب 11 درصد، 200 درصد، 111 درصد و 112 درصد رشد کرده است.
همین شاخص در حوضه آبریز فلات مرکزی و شرق و زایندهرود نیز بیشتر از 300 درصد و در حوضه آبریز زهره و جراحی نیز 201 درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.
با توجه به آمار فوق در کل ایران طی بازه منتهی به 24 دی ماه نسبت به سال آبی گذشته پوشش برفی 101 درصد رشده کرده و 2 برابر شده است.
* آب معادل برف در کشور به 8 میلیارد متر مکعب رسید
با توجه به تحلیل این شاخص و همچنین در نظر گرفتن میزان عمق برف بر اساس اطلاعات ماهوارهای، آب معادل برف در سطح کشور به 8 میلیارد و 425 میلیون متر مکعب برآورد میشود. با توجه به بارندگی حدود 400 میلیارد متر مکعبی در سال این میزان معادل 2 درصد از کل بارندگی کشور است.
* پیشبینی بارش برف تا روز چهارشنبه
با توجه به آمار سامانههای بارشی، بارندگی برف در سامانه فعلی تا روز چهارشنبه در کشور ادامه داشته و از غرب کشور به سمت شرف حرکت میکند. بر این مبنا پیشبینی میشود، در روز چهارشنبه شرق کشور از جمله استان سیستان و بلوچستان شاهد بارش برف باشد.
* کاهش 13 درصدی بارندگی در سال آبی جاری
در همین راستا، محمد پورحمید، کارشناس حوزه منابع آب، به خبرنگار فارس میگوید: بر اساس آمار موسسه تحقیقات آب، میزان بارش کل کشور از ابتدای مهر تا کنون نسبت به دوره مشابه سال گذشته، 13 درصد کمتر است و این آمار نسبت به دوره زمانی بلند مدت نیز 17 درصد کاهش را نشان میدهد.
این کارشناس در تشریح آمار بارش منطقهای اظهار کرد: در مناطقی نظیر تهران شاهد بارش تا 50 درصد زیر نرمال هستیم و بارشهای اخیر نیز نتوانسته است کمبود بارندگی فصل پاییز در تهران را پوشش دهد.
وی ادامه داد: مدیریت منابع آب سطحی طی سالهای اخیر بسیار شکننده بوده و همین مسئله فشار قابل توجهی را به تصمیمگیری در کشور وارد کرده است.
پورحمید در تشریح راهبرد جدید مدیریت منابع آب گفت: خوشبختانه در نظر گرفتن ذخیره استراتژیک برای سدهای کشور و رهاسازی دقیق منابع آب در دستور کار بوده و همین مسئله میتواند اطمینانپذیری منابع آب کشور را ارتقا دهد.
* ذخیره سدهای کشور 400 میلیون متر مکعب کم شد
با وجود بارشهای قابل توجه در زمستان سال جاری، مدیریت مصرف آب همچنان باید در دستور کار مسئولان و مردم قرار گیرد تا زمینه تامین آب پایدار برای سطح کشور مهیا شود.
بر اساس بهروزترین آمار منابع آب کشور، ورودی آب سدهای کشور 9 درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است و آمار خروجی واحدهای نیروگاهی نیز نسبت به سال گذشته با در نظر گرفتن سیاستهای مدیریت مصرف 5 درصد کم شده است.
با وجود مدیریت خروجی آب، اما نیاز مصرف سببشده است ذخیره سدهای کشور به عدد 19.2 میلیارد متر مکعب رسیده و 400 میلیون متر مکعب از سال گذشته کمتر باشد.
پایان پیام/