سفر رئیس جمهور به چین با هدف افزایش مبادلات مالی و تجاری آن هم بعد از ۲۰ سال می تواند دستاوردهای خوبی برای کشور داشته باشد.
به گزارش خبرنگار مهر، رئیس جمهور در سفری با چند تا از وزرای مهم و به همراه رئیس کل بانک مرکزی عازم چین شد و این دیدار بعد از ۲۰ سال به صورت رسمی انجام شده و میتواند سرمنشا تحولات خوبی برای ایران به ویژه در بحث اقتصادی باشد.
دستاوردهای مهم در راه است؟
علی حیدری کارشناس ارشد اقتصادی در گفتوگو با مهر با بیان اینکه، سفر رئیس جمهور در سال نو چینی به همراه مقامات بلندپایه میتواند دستاوردهای مهم اقتصادی داشته باشد، گفت: به احتمال زیاد مساله تداوم یا بازنگری در قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین محور اصلی گفتوگوهای خصوصی دو رئیس جمهور خواهد بود هرچند این قرارداد تاکنون منافع اقتصادی خاصی نداشته و در اندازه یک رویکرد سیاسی خودنمایی کرده است اما این دیدار میتواند بازنگری در این قرارداد را به دنبال داشته باشد.
حیدری افزود: حضور تیم وزارت امور خارجه و گروه اقتصادی در این سفر نشان دهنده عزم مقامات جمهوری اسلامی برای گذار از سبک جدید غرب علیه ایران است هرچند مسیر طولانی است اما تغییر در نوع تبادلات مالی و حتی تغییر در رفتار چین در از سرگیری سرمایه گذاری در ایران و حضور مجدد چین در قراردادهای نفتی و گازی احتمالاً از خواستههای تیم اقتصادی مقامات ایران است.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: از این سفر میتوان انتظار رشد اقتصادی بالایی داشت یا حتی امید به رشد اقتصادی ولی تضمین دولت چین نیز مهم است اینکه دولت چین حاضر است در کنار تبادلات میلیارد دلاری با ایالات متحده سهم تجاری میلیون دلاری با ایران را نیز حفظ کند البته در قاب دوربین و لبخند این امر محال به نظر نمیرسد ولی در عمل نیازمند همت بیشتر دولت چین است.
حیدری به موضوع فروش نفت به چین نیز اشارهای کرده و افزود: سهم ایران در فروش نفت با چین افزایش مییابد اگر ایران بتواند بازار از دست رفته خود را مجدد از عربستان باز پس بگیرید بازار نفتی که در غیاب ایران دولت عربستان پیشتازی میکند و دستیابی مجدد در این سفر برای دولت رئیسی غیرممکن نیست هرچند میتوان انتظار داشت که گامهای اساسی بیشتری دو کشور بردارند از جمله استفاده از کانال بانکی پولی با عرضی به جز دلار آمریکا راهکار افزایش میزان تهاتر دو کشور، میزان فروش نفت در غالب پول یا تهاتر نیز نیازمند چرخش بیشتر دولت رئیسی و تعامل بیشتر با همسایگان است چون هر نوع همکاری و نقل و انتقال پولی یا کالا با چین نیازمند همکاری منطقهای بیشتر با همسایگان ایران است.
حیدری در در پایان گفت: باید رصد کرد و دید آیا دولت چین مجدد آماده بازگشت به صنایع نفت و پتروشیمی ایران است یا کماکان دولت روسیه میدان دار این صنعت در ایران خواهد بود. در حیطه داخلی بازگشت چین به مذاکرات دوسویه با دولت رئیسی در کوتاه مدت میتواند انتظارات تورمی را در جامعه کاهش دهد و مسکن خوبی برای اقتصاد ایران باشد ولی در بلند مدت باید دید برنامههایی در دو طرف برای آغاز قرارداد ۲۵ ساله و اقدامات راهبردی دیگر دیده میشود یا خیر؟
سفر رئیس کل بانک مرکزی و احتمال گشایشهای ارزی
سفر رئیس کل بانک مرکزی به همراه رئیس جمهور پیام خاصی دارد، بدین معناست که در آینده نزدیک میتوان شاهد گشایشهای ارزی و متعادل شدن قیمت دلار در هفتههای آتی بود، این سفر از جنبه دیگر نیز اهمیتی دوچندان دارد و آن هم افتتاح بازار مبادله ارز و طلا در انتهای هفته جاری بوده و هم زمانی این سفر با افتتاح این سامانه بار خبری خاصی دارد.
عزم ایران و چین برای مبادلات مالی دوجانبه
مبادلات دوجانبه و بستن پیمانهای پولی برای انتقال ارز میتواند یکی از مشکلات اساسی کشور در بحث پول به ویژه بحث انتقال پول را از بین برده و عملاً بار تحریم را به شدت کاهش دهد. یکی از دلایل افزایش نرخ دلار سختی انتقال پول بوده و پیمان پولی دوجانبه میتواند این مشکل را رفع کند.
راه بعدی استفاده از منابع ارزی ایران به عنوان فاینانس بوده که میتواند به عنوان یک گزینه جدی مطرح شود، ایران نیاز به سرمایه گذاری در بحثهای زیرساختی دارد. به عنوان مثال، استفاده از فاینانس برای توسعه زیرساختهای کریدوری کشور بوده که ایران به شدت از آن عقب افتاده است، توسعه خطوط ریلی پرسرعت، توسعه اتوبانهای استاندارد شمال به جنوب و شرق به غرب، توسعه صنعت هوایی؛ یکی از راههای ارزآوری برای کشور توجه ویژه به بحث ترانزیت بوده و این موضوع برای آینده کشور نیز راهگشاست، سرمایه گذاری چین در کریدور ایران برای دو کشور منافع سرشاری دارد و باعث ارزآوری بالایی در این زمینه خواهد شد، احتمالاً سفر وزیر راه و شهرسازی به همراه رئیس جمهور نیز برای همین موضوع اتفاق افتاده است.
بحث دیگر حذف دلار از مبادلات روزانه مردم و در اختیار دادن ارزهای دیگر به جای دلار از جمله یوآن چین است، بدین معنا که دلار تنها برای صنایع به کار برده و برای ارزهای دیگر از جمله مسافری تنها بر روی یوآن تمرکز شود.
اگر توسعه مبادلات تجاری ایران و چین با هدف افزایش خالص تجاری ایران رخ دهد علاوه بر حل مشکل عرضه ارز میتواند ثروت خوبی را نیز برای کشور به ارمغان بیاورد، ایران میتواند یکی از کشورهای صادرکننده به چین در زمینههای مختلف باشد و توسعه کریدور این زمینه را نیز برای ایران مهیا کرده و با افزایش مبادلات تجاری و ارزی دو کشور عملاً میتوانند تحریمهای اقتصادی آمریکا را بی اثر کنند.