سهم ۳۸ درصدی کشاورزی از ۶۰ میلیارد متر مکعب آبهای سطحی ،هزینه تولید آب ۱۰۰۰۰ تومان؛ دریافت از مردم ۱۰۰۰ تومان! و قیمت یونولیت در بازارنصف شد از مهمترین اخبار آب و انرژی در هفته جاری بودند.
به گزارش خبرنگار مهر، کمتر از نصف مخازن سدهای تهران پر شدگی دارند، هزینه تولید آب ۱۰۰۰۰ تومان؛ دریافت از مردم ۱۰۰۰ تومان! و قیمت یونولیت در بازارنصف شد، افزایش ۲۰ درصدی مصرف سوخت مایع تحویلی به نیروگاهها، سهم ۳۸ درصدی کشاورزی از ۶۰ میلیارد متر مکعب آبهای سطحی از مهمترین اخبار آب و انرژی در هفته جاری بودند.
سهم ۳۸ درصدی بخش کشاورزی از ۶۰ میلیارد متر مکعب آبهای سطحی
علیرضا الماسوندی معاون تلفیق و امور تنظیمگری شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: با توجه به تغییر اقلیمی کشور و افزایش نیاز در بخشهای مختلف آب زیر زمینی پاسخ گوی نیازهای جامعه نیست: اگر میزان برداشت از آبهای زیرزمینی استمرار داشته باشد با مخاطرات متعددی در بخش اقتصادی، جانی و محیط زیستی مواجه خواهیم بود. اکنون از ۶۰۹ محدوده مطالعاتی آبهای زیرزمینی ۴۱۴ محدوده وارد نقطه بحران شدهاند لذا زمانی که موضوع آب مطرح میشود دو مساله حکمرانی آبهای سطحی و تعادل آن با حکمرانی آبهای زیرزمینی مورد توجه قرار میگیرد.
الماسوندی اضافه کرد: ۶۰ میلیارد مترمکعب از آبهای سطحی را مصرف میکنیم، به طوری که ۳۸.۲ درصد در بخش کشاورزی، ۳.۲ درصد در بخش شرب و یک میلیارد مترمکعب در بخش صنعت استفاده میشود و حجم برداشت از منابع آبهای زیرزمینی نیز ۴۵ میلیارد مترمکعب است که عمده آن در بخش کشاورزی مصرف میشود به گونهای که ۴۳.۸ میلیارد مترمکعب به این بخش اختصاص یافته ۵.۱ میلیارد مترمکعب را بخش شرب و ۱.۴ میلیارد مترمکعب را بخش صنعت مورد استفاده قرار میدهد.
۴۳ درصد آب استان تهران در حوزه شرب مصرف میشود
محمدرضا بختیاری گفت: میانگین کشوری مصرف آب در حوزه شرب حدود ۷ تا ۸ درصد است و حدود ۹۰ درصد آب کشور در حوزه کشاورزی مصرف میشود.
وی ادامه داد: با وجودی که ۱۰ روز از آغاز فصل زمستان گذشته، تا این لحظه برخلاف سایر نقاط کشور، میزان بارشها در تهران مناسب نبوده و این امر تقریباً در ۵۰ سال اخیر بیسابقه است.
بختیاری گفت: حجم آب سدهای تهران ۲۳۸ میلیون متر مکعب است در حالی که نسبت به پارسال که ۳۴۵ میلیون مترمکعب بود حدود ۷۷ میلیون مترمکعب کاهش یافته است؛ این رقم در شرایط نرمال باید به ۵۹۰ میلیون مترمکعب برسد.
به گفته مدیرعامل آبفای استان تهران در این استان سالانه یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون متر مکعب آب مصرف میشود که حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب آن در شهر تهران و ۵۰۰ میلیون مترمکعب در سایر شهرهای این استان مصرف میشود.
آغاز ۴۵ هزار مگاوات برنامه تعمیرات واحدهای حرارتی
ناصر اسکندری معاون راهبری تولید شرکت برق حرارتی گفت: میزان تولید برق نیروگاههای حرارتی از ابتدای سال تاکنون به بیش از ۲۷۰ هزار مگاوات ساعت رسیده است.
وی با اشاره به شروع فصل تعمیرات نیروگاههای حرارتی سراسر کشور، افزود: از ابتدای مهرماه به منظور تأمین برق پایدار پیک تابستان سال آینده حدود ۱۰۷ هزار مگاوات برنامه تعمیراتی در دستور کار قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون بیش از ۴۶ هزار مگاوات از این برنامه آغاز شده است، ادامه داد: تاکنون ۳۸ هزار مگاوات از برنامه شروع شده در این بخش به پایان رسیده است و امیدواریم تا پایان اردیبهشتماه بتوانیم با اتمام به موقع برنامههای یاد شده تمامی واحدهای نیروگاهی را برای تأمین برق پایدار روزهای اوج مصرف برق کشور در اختیار داشته باشیم.
اختصاص ۷۲ درصد گاز تولیدی به بخش خانگی
وزارت نفت اعلام کرد، مصرف گاز بخشهای خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده در ۲۴ ساعت گذشته (۱۰ دیماه) نسبت به روز پیش از آن (۹ دیماه) شاهد افزایش ۳ درصدی بوده است.
بر پایه این گزارش، مصرف گاز بخش خانگی بیش از ۷۲ درصد کل گاز تحویلی به خطوط را به خود اختصاص داده است.
اولویت نخست شرکت ملی گاز ایران، تأمین پایدار گاز بخش خانگی در سراسر کشور است، با این حال هموطنان با کاهش مصرف گاز، رعایت الگوی مصرف، تنظیم دمای منزل ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد و پوشیدن لباس گرم میتوانند به شرکت ملی گاز ایران در امر گازرسانی پایدار به صنایع و واحدهای تولیدی کمک کنند.
قیمت یونولیت در بازار نصف شد
احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران در رابطه با وضعیت قیمت یونولیت در بازار گفت: با از سرگرفتن تولید استایرن در پتروشیمیها اکنون قیمت یونولیت کاهش پیدا کرده و به نصف رسیده است.
وی اضافه کرد: وضعیت صادرات نسبت به سال گذشته مثبت است و در حال حاضر مشکلی برای صادرات وجود ندارد.
وی در خاتمه با اشاره به کاهش خوراک پتروشیمیها و اثر آن بر کاهش تولید اضافه کرد: کاهش خوراک در پتروشیمیهایی که از خوراک گاز استفاده میکنند تولید و صادرات را کاهش داده است. اما همچنان نمیتوان از میزان کاهش تولید و صادرات در سال جاری آمار و ارقام دقیقی ارائه داد.
هزینه تولید آب ۱۰۰۰۰ تومان؛ دریافت از مردم ۱۰۰۰ تومان!
اتابک جعفری مدیر عامل آب و فاضلاب کشور گفت: هزینه آب روستایی گرانتر است زیرا منبع آبی دور تر است، اما به طور کلی ۴ هزار تومان برای بهره برداری و ۶ هزار تومان برای توزیع که در مجموع ۱۰ هزار تومان برای مردم است ولی اکنون برای بخش خانگی مبلغی بین ۱۰۰۰ تا ۱,۵۰۰ تومان از مردم دریافت میشود و ۶۵ هزار میلیارد زیان انباشت ما به التفاوت ناشی از این تفاوت است.
افزایش ۲۰ درصدی مصرف سوخت مایع تحویلی به نیروگاهها
علیاکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در تشریح روند سوخترسانی به صنایع، نیروگاهها و روستاهای سختگذر در زمستان امسال اظهار کرد: با توجه به شرایط امسال و ناترازی در حوزه تولید و مصرف فرآورده و لزوم تأمین سوخت موردنیاز بخش نیروگاهی، کل خطوط لوله انتقال فرآورده کشور به بنزین اختصاص یافته و از ظرفیت مخزندارهای ریلی و ناوگان نفتکش، برای تأمین سوخت نیروگاهی استفاده میشود.
وی با اشاره به رشد بیرویه مصرف گاز در کشور افزود: هر اندازه این عدد افزایش یابد، سوخت مایع بیشتری باید تحویل نیروگاههای کشور شود و این موضوع، حجم عملیات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی را با توجه به افزایش خیرهکننده مصرف بنزین در کشور، پیچیدهتر میکند.
وی همچنین از افزایش ۱۰ درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاههای کشور در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با پارسال (۱۴۰۰) خبر داد و گفت: ذخایر انبارهای ما در حوزه سوخت مایع از ابتدای سال مناسب بوده و ذخیرهسازی مناسب و تحویل مستمر سوخت در نیروگاههای کشور، از ابتدای سال ۱۴۰۱ نیز انجام شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی بیان کرد: در مجموع تحویل سوخت مایع مصرفی در نیروگاههای کشور، در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است که حدود ۱۰ درصد از این مقدار مربوط به استفاده از ذخایر و بقیه مربوط به سوخت مایع ارسالی به نیروگاهها با توجه به افزایش مصرف گاز در بخش خانگی کشور بوده است.
کمتر از نصف مخازن سدهای تهران پر شدگی دارند
محمدرضا بختیاری مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب تهران گفت: خوشبختانه امسال بخشی از مناطق کشور وضعیت بارندگی خوبی را تجربه کردند اما در البرز جنوبی که استانهای تهران، البرز و قزوین را شامل میشود متأسفانه وضعیت بارندگی نامناسب بوده است. امسال استان تهران سومین سال خشک آبی را پشت سر میگذارد و متأسفانه پاییز بسیار بدی را در سال جاری به لحاظ منابع آبی پشت سر گذاشته است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب تهران گفت: در حال حاضر ظرفیت مخازن پنج گانه سدهای تهران ۲۶۶ میلیون مکعب آب را دارد که نسبت به سال قبل ۸۰ میلیون متر مکعب با کسری مخزن مواجه است.
وی افزود: همچنین نسبت به تراز نرمال هر سال که ۵۹۰ میلیون متر مکعب آب است متأسفانه هم اکنون به دلیل سه سال خشکسالی پست سر هم و کمبود بارندگی کمتر از نصف مخازن سدهای تهران پر شدگی دارند.
مذاکرات آبی ایران و افغانستان
محمدعلی فرحناکیان، سرپرست مرکز توسعه صادرات و پشتیبانی صنایع آب و برق گفت: پیش از این ایران تجهیزات مورد نیاز خود را از خارج کشور تهیه میکرد، اما اکنون در شاخصهای آب جزو کشورهای سرآمد به شمار میرود.
وی درباره تعاملات افغانستان و ایران در حوزه آب و تأمین حقابه هیرمند با اشاره به مذاکرات متعدد وزیر نیروی کشورمان با همتای افغانستانی گفت: وزیر نیرو در این مذاکرات از همتای خود خواست که نسبت به روان سازی بیشترآب اقدام کند و هیچکدام از دولتین موافقتنامه بین المللی را نفی نکردند.
فرحناکیان افزود: وزیر نیرو در این سفر با مقام دوم طالبان دیدار داشت و صحبتهای صریح و شفافی صورت گرفت و به جدیت تمام، طلب حقابه کردیم و قول مساعدت داده شد. همچنین میزان آبی که به سمت هیرمند بعد از این گفتوگوها روان شد افزایش داشت اگر چه زیاد هم نبود.
بزرگترین ناوگان شناوری صنعت نفت به سامانه پایش سوخت تجهیز شد
علیرضا مهدیزاده، به گفته مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: با نصب سیستم پایش سوخت بهصورت آزمایشی روی یکی از شناورهای استیجاری افزون بر کنترل بهنگام سوخت مصرفی شناورها و عملکرد آنها از سوءاستفادهها و قاچاق سوخت توسط این شناورها جلوگیری خواهد شد.
وی ادامه داد: این موضوع افزون بر اندازهگیری مصرف سوخت، امکان مدیریت صحیح راهبری شناورها، سنجش موقعیت و کارکرد عملیاتی آنها را نیز با استفاده از این سامانه میسر خواهد کرد و از سوءاستفادههای احتمالی یا قاچاق سوخت جلوگیری میشود.
به گفته مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران، با توجه به اهمیت آب شیرین تحویلی به شناورها کنترل مقدار آب تحویلی نیز همزمان با کنترل سوخت در دستور اقدام قرار گرفته است.
مهدیزاده افزود: افزون بر کاهش تعداد شناور به ۶۰ فروند، کنترل و راهبری بهینه آنها بهمنظور حفظ نیازهای عملیاتی پشتیبانی و ایمنی سازهها و سکوهای دریایی، خطوط لوله جریانی و پایانههای صادراتی شرکت نفت فلات قاره ایران در دستور کار قرار گرفت.