اکونومیک 24
25 دی 1401 - 08:51

مسکن ملی در انتظار خانه های ویلایی

توسعه افقی شهرها طرحی است که در نهضت ملی مسکن قرار است اجرایی شود که یکی از ثمرات آن ساخت مسکن ویلایی یک طبقه است.

به گزارش خبرنگار مهر، باتوجه به اینکه کمبود مسکن به شدت در کشور به چشم می‌آید و این مسئله باعث افزایش کاذب قیمت مسکن نیز شده است.

کارشناسان معتقدند که کلید ساخت و ساز سریع همین مسکن‌های افقی است. آنها معتقد هستند که ساخت وساز باید هدفمند و برنامه ریزی شدهب اشد و تأمین مسکن می‌تواند هزاران شغل ایجاد کند

افزایش جمعیت و محدودیت اراضی در دهه‌های اخیر سبب شد که ساخت‌وسازها در بیشتر شهرهای جهان شکل عمودی یا طبقاتی به خود بگیرد که این امر اکنون به سبک فراگیر تبدیل شده است.

ساخت مجتمع‌های مسکونی و برج‌های طبقاتی با اینکه گامی برای تجمیع و آسانی خدمات به شمار می‌رود، اما گاهی به لحاظ اجتماعی با آسیب‌ها، برخوردها و مشکلات عدیده دیگر همراه بوده است.

تلاش دولت بر ساخت وسازهای یک طبقه

دولت تلاش دارد تا با یک کار کارشناسی و حساب‌شده در کنار توسعه مجتمع‌های مسکونی طبقاتی، توسعه افقی شهری را هم عملیاتی کند که یکی از مهم‌ترین راهکارها برای اجرا و شتاب‌بخشی در روند ساخت پروژه‌های نهضت ملی مسکن محسوب می‌شود.

نهضت مسکن ملی یکی از برنامه‌های مهم دلت سیزدهم بوده است که با هدف ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی در ۴ سال بوده است واز سوی دیگر افزایش بی‌رویه قیمت مسکن درنتیجه اقدامات غیر کارشناسی دولت قبل سبب شد تا مسکن به یکی از مهم‌ترین معضلات خانوارهای ایرانی تبدیل و خانه‌دار شدن را برای آن‌ها تبدیل به رؤیا کند. در حالی که دولت مردمی سیزدهم که توسعه عدالت در تمام بخش‌ها را سرلوحه سیاست‌های خود قرار داده از همان روزهای ابتدایی فعالیت خود به دنبال جبران کاستی و کمبودهایی است که از گذشته به یادگار مانده و بنا دارد بخش زیادی از این خلأ‌ها را جبران کند.

ساخت خانه‌های افقی به جای بلند مرتبه سازی

ساخت مسکن و اجرایی شدن طرح‌های بلند مرتبه سازی گام نخست اجرایی شدن نهضمت ملی مسکن بوده است در گام بعدی شهرهایی که دارای زمین توسعه افقی است در اولویت ساخت افقی قرار گرفته است؛ در طرح نهضت ملی مسکن در حالی مطرح شده که با توسعه افقی شهرها این امکان فراهم می‌شود که می‌توان زمین‌هایی را وارد محدوده شهرها کرد و از این طریق می‌توان با واگذاری زمین به متقاضیان زمینه برای ساخت مسکن توسط خود مردم فراهم شده و درنتیجه تعداد زیادی از این افراد خانه‌دار می‌شوند.

توسعه افقی شهرها به عنوان یکی از ابتکارات دولت سیزدهم در قالب طرح نهضت ملی مسکن می‌تواند یکی از بهترین طرح‌ها در خانه‌دار شدن مردم باشد که البته این مهم منوط به اجرای درست و اصولی آن است.

این پیشنهاد درحالی اجرا شده است که بخش زیادی از مردم ایران هنوز با فرهنگ آپارتمان نشینی آشنایی ندارند از سوی دیگر با توجه به اینکه طرح در شهرهای دارای زمین کافی اجرایی می‌شود این امیدواری وجود دارد که از مهاجرت مردم به دیگر نقاط جلوگیری کرده و ضمن اسکان در شهرها و روستاها، امکان خانه‌دار شدنشان به صورت ویلایی که پیش از این یک رؤیا بود وجود خواهد داشت.

توسعه عمودی و افقی در کنار هم کمبودها را جبران می‌کند

محمد منان رئیسی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری سیما، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین دلایلی که برخی از مسؤولان به سمت توسعه عمودی می‌روند به دلیل مقایسه کردن هزینه‌ها است، در حالی که با بررسی هزینه‌‎های مستقیم و پنهان هزینه‌ها در توسعه عمودی بسیار بیشتر از توسعه افقی خواهد بود.

وی اضافه کرد: در طرح نهضت ملی مسکن، با توجه به اینکه زمین را دولت تأمین می‌کند، در نتیجه هزینه زمین حذف شده و عمده هزینه‌ها به توسعه زیرساخت‌ها تعلق می‌گیرد، بنابراین در توسعه افقی هزینه زیرساخت‌ها از جمله تأمین آب، برق و گاز افزایش یافته، ولی هزینه ساخت کاهشی خواهد بود.

منان رئیسی تصریح کرد: از سوی دیگر هزینه مشاعات با توجه به اینکه ۲۰ تا ۲۵ درصد آپارتمان را مشاعات تشکیل می‌دهد، نیز حذف خواهد شد، پس در هزینه‌های مستقیم اگر این هزینه‌ها را به صورت سر به سر درنظر بگیریم، قیمت تمام شده آپارتمان‌ها نه‌تنها ارزان‌تر نمی‌شوند، بلکه گران‌تر از توسعه افقی خواهد بود.

این کارشناس شهرسازی با اشاره به مقایسه هزینه‌های پنهان در ساخت خانه‌ها به صورت ویلایی و آپارتمان نشینی، گفت: طبق پژوهش‌های صورت گرفته در دهه‌های اخیر در برخی از استان‌های کشورمان، افراد در مجتمع‌های آپارتمانی با مسائل روحی و روانی بیشتری نسبت به خانه‌های ویلایی درگیر هستند، همچنین تربیت فرزندان با توجه به نبود فضای کافی و یا نبود نور مناسب همگی این‌ها تبدیل به هزینه‌های پنهان می‌شود.

وی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین هزینه‌های غیرمستقیم آلودگی هواست، عنوان کرد: اینکه به صورت مرتب شاهد تعطیلی تهران به دلیل آلودگی هوا هستیم به دلیل نوع تمرکز زایی است که انجام شده؛ چراکه بر اساس تحقیقات صورت گرفته کریدور اصلی تنفسی تهران محور شمال به جنوب بوده که امروز به دلیل فروش تراکم در منطقه یک در دهه‌های اخیر و بلندمرتبه سازی‌های صورت گرفته این کریدور حذف و شاهد آلودگی‌های گسترده هستیم، بنابراین هزینه‌های بلندمرتبه سازی بسیار بیشتر از توسعه افقی است.

منان رئیسی گفت: همچنین کاهش شادکامی، افزایش مشکلات روحی و روانی، مسائل رفتاری کودکان و کاهش تعاملات اجتماعی و چهره به چهره همسایه‌ها از دیگر هزینه‌های پنهان توسعه عمومی است که در واقع می‌توان گفت که این نوع زندگی با سبک زندگی ایرانی‌ها در تعارض است.

منبع: مهر
شناسه خبر: 977577

مهمترین اخبار اقتصادی: