مسئولان اردنی میگویند که در سایه تشدید درخواست مردم این کشور برای لغو قرارداد گازی با رژیم صهیونیستی، در حال بررسی جایگزینها برای آن و همچنین استفاده از ظرفیتهای داخلی هستند.
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس، اعتراضها در اردن نسبت به واردات گاز این کشور از رژیم اشغالگر صهیونیستی که منابع طبیعی ملت فلسطین را غصب کرده به دنبال تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی، شدت گرفته است.
صالح الخرابشه، وزیر انرژی و منابع معدنی اردن یکشنبه با بیان اینکه کشورش در حال بررسی راه حلهای احتمالی در صورت متوقف کردن واردات گاز از رژیم صهیونیستی است، توضیح داد که استراتژی اردن مبتنی بر تداوم عرضه انرژی از طریق تنوع بخشیدن به منابع است.
الخرابشه یکشنبه گذشته در جلسه کمیته انرژی پارلمان اردن گفت که کشورش هر لحظه که گاز وارداتی از اسرائیل را متوقف کند، گزینههای جایگزین موقت را در اختیار دارد.
وی توضیح داد: یکی از گزینههای جایگزین، کشتی شناور است که نیاز فوری را برای مدت 6 روز فراهم میکند، علاوه بر ذخیره موجود که تا زمان پیدا کردن جایگزین دائمی تا ۶۰ روز گاز مورد نیاز را تامین میکند.
در همین حال طلال النسور، رئیس کمیته انرژی و ثروت معدنی در پارلمان اردن هم گفت: اردن در صورتی که تصمیمی سیاسی مبنی بر لغو قرارداد گازی خود با اسرائیل بگیرد زمان کافی برای یافتن سایر منابع عربی یا خارجی را دارد.
هشام البستانی، هماهنگ کننده پویش گاز دشمن اشغالگری هم گفت: بیش از ۸۰ درصد نیاز اردن به انرژی و به خصوص برق به گاز وارداتی رژیم صهیونیستی وابسته است، اما حالا که رژیم اشغالگر با تجاوز نظامی به غزه سوخت و آب را به روی فلسطینیان قطع کرده است. اردنیها باید به این فکر بیفتند که اگر دشمن با آنها هم اختلاف پیدا کند، همین کار را خواهد کرد.
البستانی افزود: متاسفانه در سال ۲۰۱۹ دولت اردن مجوز برای اجرای پروژه های بزرگ انرژی را صادر نکرد در سال ۲۰۲۰ وابستگی به گاز مصر به ۲۵ درصد کاهش یافت که این امر موجب شد گاز وارداتی از رژیم اشغالگر اهمیت بیشتر پیدا کند .
وی با بیان اینکه اردن یک معامله گازی اجرا نشده با مصر دارد که میتواند عملی شود، گفت: اردن همچنین میتواند از جایگزینهای جهانی استفاده کند.
وی ادامه داد: اردن همچنین دارای انرژیهای تجدیدپذیر از خورشید و باد است و این کشور از نظر برخورداری از روزهای آفتابی یکی از بهترین کشورهای جهان است که این ظرفیت میتواند انرژی عظیمی تولید میکند.
البستانی گفت: ۱۰ میلیاردی که برای واردات گاز رژیم صهیونیستی هزینه میشود، میتواند در تولید انرژیهای تجدیدپذیر و پروژههای شیل نفت سرمایهگذاری شود تا جایگزینهای زیادی داشته باشیم.
فعال اردنی تاکید کرد: مهمترین چیز توسعه شبکه برق اردن برای و استفاده از ظرفیتهای مربوط به تولید برق از انرژی خورشیدی توسعه قابلیتهای ذخیرهسازی آن است.
در سپتامبر ۲۰۱۶، شرکت ملی برق اردن (NEPCO) قراردادی را برای واردات گاز طبیعی از میدان لویاتان اسرائیل در منطقه شرق مدیترانه با شرکت بازاریابی نوبل متعلق به شرکت نوبل انرژی آمریکا و شرکت حفاری اسرائیلی دلک امضا کرد. طبق توافق امضاء شده شرکت «نوبل انرژی» آمریکا گاز رژیم صهیونیستی را به مدت ۱۵ سال (۴۵ میلیارد متر مکعب) از ابتدای سال ۲۰۲۰ میلادی فروخته است.
در این توافقنامه تصریح شده است که اردن در مجموع روزانه ۳۰۰ هزار میلیون واحد حرارتی گاز طبیعی یا حدود ۸۰ درصد گاز طبیعی مورد نیاز برای تولید برق در این کشور را به مبلغ ۱۰ میلیارد دلار خریداری خواهد کرد.
بر اساس توافقنامه سازشی که در سال ۱۹۹۴ بین امان و تل آویو امضا شد، اسرائیل سالانه ۵۵ میلیون متر مکعب آب از دریاچه طبریا که از طریق کانال ملک عبدالله به امان منتقل می شود، به اردن به ازای یک سنت در هر متر مکعب (دلار = ۱۰۰ سنت) تامین میکند.در سال ۲۰۱۰، اردن و رژیم صهیونیستی توافق کردند که ۱۰ میلیون متر مکعب به ازای ۴۰ سنت در هر متر مکعب اضافه کنند که این نیز قیمت تعیین شده برای ذخایر اضافی است که اسرائیل با آن موافقت کرده است و در نتیجه ارزش صادرات آب اسرائیل به اردن سالانه بیش از ۵.۵ میلیون دلار است.
پایان پیام/