اکونومیک 24
27 بهمن 1401 - 12:17

جزئیات گسل‌های استان تهران از مشاء تا آبیک/ بخش‌هایی از ولنجک نمایشگاه مخاطرات زمینی پایتخت است‌

رئیس مرکز پیش‌بینی زلزله با بیان اینکه الگوی زلزله‌های اخیر نشان می‌دهد که بیشتر زمین‌لرزه‌ها در شرق تهران رخ می‌دهد، گفت: در ۲۳۴۰ سال اخیر اطراف تهران زلزله‌های متعددی اتفاق افتاده، اما خود تهران زلزله مهمی نداشته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس مهدی زارع، ‌‌در برنامه تهران ۲۰ به بررسی میزان آمادگی پایتخت در برابر زلزله احتمالی پرداخت و اظهار داشت: زلزله‌ ۳/۳ دهم ریشتری که در دماوند رخ داد در غرب گسل مشا است که اردیبهشت ۹۹ هم زلزله‌ای در همان جا رخ داد، این لرزش نشان داد که گسل همچنان زنده است. 

رئیس مرکز پیش‌بینی زلزله با بیان اینکه ما مرکز اعلام پیش‌بینی زلزله نیستیم، افزود: ما روش‌های مختلف را از جمله در تهران می‌آزماییم و پیش‌بینی را صرفا به مسئولان رسمی اعلام می‌کنیم؛ در حال حاضر خطری وجود ندارد؛ حتی اگر زلزله‌ای هم اتفاق بیفتد الان پیش‌بینی نداریم، پیش‌بینی ما اینطور نیست که بگوییم دو روز دیگر در فلان نقطه زمین لرزه رخ می‌دهد. اگر یک پهنه‌ای مد نظرمان باشد که آن منطقه خاطرناک باشد در مورد آن اخطار و توجه می‌دهیم. 

این استاد دانشگاه درباره اقدام پژوهشگر‌ هلندی برای اعلام پیش‌بینی زلزله در صفحه خود در فضای مجازی، گفت: این کار درست نیست، او ۲۰۰ پست در صفحه‌اش گذاشته و تنها یک پست او درست از آب درآمده است. هر فرد غیر حرفه‌ای می‌تواند چنین کاری کند، این نوع برخورد علمی و حرفه‌ای نیست. در جاهای مختلف دنیا مثل روسیه، چین و امریکا قسمت‌هایی وجود دارد که کارهای تخصصی در زمینه زلزله انجام می‌دهند اما هیچ وقت در فضای مجازی آن را بیان‌ نمی‌کنند. 

این استاد پژوهشگاه زلزله‌شناسی با ذکر این نکته که گسل مشا از دماوند شروع شده و ۱۸۷ کیلومتر ادامه پیدا می‌کند و در آبیک به پایان می‌رسد، بیان کرد: الگوی زلزله‌های اخیر نشان می‌دهد که بیشتر زمین‌لرزه‌ها در شرق تهران رخ می‌دهد؛ به جز آذر ۹۶ که کانون زلزله در غرب تهران، منطقه ملارد رخ داد؛ حدود ۲۳۴۰ سال اخیر اطراف تهران زلزله‌های متعددی اتفاق افتاده اما خود تهران زلزله مهمی نداشته است. حدود ۳۲۰۰ سال پیش تهران زلزله‌ای به بزرگای ۷ ریشتر داشته و برآورد می‌شود که ۱۲۰۰ سال پیش زلزله طالقان بزرگای ۷/۷ دهم ریشتری داشته است.

زارع ادامه داد: در زلزله‌های ‌بعد از قرن بیستم تمرکز در بخش شرقی بیشتر بوده است، در ۴۵ سال اخیر متخصصان نسل اول پیش‌بینی الگوی زلزله مانند قریشی، بربریان و معین‌فر برای اولین بار به لرزه خیزی تهران پرداختند و نقشه‌ گسل‌های تهران را فراهم کردند. تهران روی چندین گسل بنا شده است. یکی از آنها گسل تلویزیون است. به دلیل اینکه ساختمان شبکه دو روی این گسل قرار گرفته به این نام مشهور شده است.

رئیس مرکز پیش‌بینی زلزله با بیان اینکه گسل ۱۵ کیلومتری نیاوران در یکسو به کاشانک و سوی دیگر به میدان شهید شهریاری و ولنجک می‌رسد و به بزرگراه یادگار امام ختم می‌شود، گفت: اتفاقی که در چند دهه اخیر رخ داده این است که ساختمان سازی روی پهنه این گسل بیشتر شده است. در ولنجک تهران طی سال‌های ۹۲ تا ۹۶ در محل گسل چندین ساختمان ایجاد شده است. در حال حاضر به لحاظ قانونی نمی‌توانند روی گسل‌ها برج بسازند ولی تا سال ۹۶ این موضوع قانون نبوده و فقط در حد توصیه‌ای بوده تا افراد از این کار خودداری کنند.

وی با اشاره به اینکه‌ رودخانه ولنجک را با بتن‌ریزی به شکل رود ‌دره درآورده‌اند، بیان کرد: با این اتفاق دامنه رودخانه اغزشی و گسلی است. هرچقدر که دستکاری بشود خطر زمین لرزه بیشتر هم می‌شود. درواقع این قسمت از ولنجک نمایشگاه مخاطرات زمینی تهران است. 

زارع با بیان این مطلب که منطقه ۲۲ در پای دامنه دو گسل شمال تهران و پردیسان ایجاد شده است، گفت: آپارتمان سازی روز به روز در منطقه ۲۲ در حال بیشتر شدن است. گسل پردیسان از پای دامنه چیتگر عبور می‌کند. 

استاد پژوهشگاه زلزله شناسی اضافه کرد: در منطقه شهریار و ملارد ما مسئله فرونشست زمین را هم داریم که موجب ترک‌های کششی بزرگ در زمین می‌شود. بخش زیادی از این نشست‌ها هم طبیعی است و انسان‌ها به دلیل مصرف آب زیرزمینی باعث فرونشست می‌شوند. برای مثال در شهریار و اندیشه در سال ۱۴۰۰ سطح زمین نسبت به ۵۰ سال پیش حدودا اندازه یک ساختمان ۴ طبقه فرونشست کرده است؛ با این وجود چون زمین مسطح است مردم درک نمی‌کنند. این مناطق خطرناک‌ترین مناطق برای زمین‌لرزه هستند.

رئیس مرکز پیش‌بینی زلزله با اشاره به تراکم جمعیتی و پراکندگی گسل‌های تهران گفت: اگر توزیع جمعیت ثابت مناطق ۲۲گانه شهر تهران را نگاه کنیم مناطق ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۷، ۱۹ و ۱۳ پر تراکم‌اند، بافت‌های فرسوده هم در بخشی از این مناطق بیشتر از سایر نقاط است، اگر خطر وجود آسیب پذیری و جمعیت را در نظر بگیریم مناطق جنوب و جنوب غرب تهران پر ریسک‌تر هستند، مناطق۱۰، ۱۷، ۱۶ و ۲۰ به دلیل بافت فرسوده و جمعیت بالا موقعیت حساس‌تری دارند. 

زارع در پایان گفت: آتش‌فشان دماوند فعال است اما در حال فوران و انفجار نیست، سیستم دماوند در داخل فعال است و روی گسل‌های اطراف تاثیر می‌گذارد.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1040310

مهمترین اخبار اقتصادی: