تانک ازت از تجهیزات آزمایشگاهی محسوب می شود که جهت انتقال و نگهداری ازت مایع به مدت طولانی به کار می رود.
به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، ازت یا همان نیتروژن گازی خنثی است که در دمای ۱۹۶- درجه سانتی گراد به حالت مایع در میآید. به دلیل دمای خیلی پایین ازت مایع از مخازن مخصوصی برای نگهداری آن استفاده میکنند. این مخازن جهت کاهش شدت تبخیر ازت مایع، از لایهای دو جداره ساخته شده اند که بین دو لایه خلاء میباشد. به این مخازن مخصوص تانک ازت مایع یا فلاسک نیتروژن مایع میگویند.
کاربرد وسیع تانک ازت مایع در صنایع غذایی و پزشکی، مراکز درمانی و بیمارستانها و رشته دامپزشکی و ارز بر بودن واردات آن، آموزش نحوه استفاده و نگهداری از آن را دو چندان با اهمیت مینماید.
تانک ازت مایع چیست؟
نیتروژن مایع، به عنوان یک ماده خنثی و خیلی سرد شناخته میشود که قادر است با یخ زدن سلولهای زنده بدن، فعالیت آنها را بدون آن که سلولها از بین بروند، کاهش دهد. همچنین در نگهداری از محصولات فیزیکی که بنا به هر علتی لازم است که در حالت فریز باقی بمانند، مورد استفاده قرار می گیرد. این خاصیت شگفت انگیز ازت باعث شده که به طور گسترده ای در ابعاد مختلف مورد استفاده قرار گیرد و در محیط های کرایوژنیک، اکثر بیمارستان ها، درمانگاه ها و آزمایشگاه های پزشکی از آن استفاده کنند. مراکز فوق بر اساس نیاز و کاربرد مدنظرشان اقدام به خرید تانک ازت مینمایند.
نیتروژن مایع در بیمارستانها به عنوان یک ماده نگهدارنده برای مواد انسانی مانند خون، اسپرم و جنین استفاده میشود. مخزن نیتروژن مایع قابلیت نگهداری هر چیزی به مدت طولانی در حالت فریز را دارد. همچنین به عنوان وسیلهای جهت انتقال نیتروژن مایع گزینه بسیار مناسبی محسوب میشود. ازت مایع را به دلیل تبادل دمایی با محیط در هیچ ظرفی به غیر از تانک ازت نمیتوان نگهداری کرد.
نکات ایمنی جهت نگهداری و استفاده از کانتینر ازت مایع
رعایت نکات ایمنی هنگام استفاده از تانک ازت مایع از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر ازت مایع با پوست شما تماس داشته باشد، موجب یخ زدگی و سوختگی خواهد شد. تماس طولانی مدت با نیتروژن مایع میتواند منجر به تلف شدن بافت زنده یا قطع عضو و اندام شود. به همین دلیل، نیتروژن مایع به دلیل دمای بسیار پایین آن میتواند یک ماده خطرناک محسوب میشود.
با توجه به موارد گفته شده، هنگام استفاده از تانک ازت مایع باید رعایت نکات ایمنی زیر را به طور دقیق در نظر بگیرید:
نگهداری: از قرار دادن تانک ازت در مکانهای گرم، روبه روی کولر، نزدیک وسایل گرمایشی و جلوی پنجره خودداری کنید. گرما میتواند باعث تسریع فرآیند تبخیر نیتروژن مایع شود.
قرار دادن تانک: تانک ازت باید بر روی سطح یا پایهای چوبی قرار گیرد. قرار دادن تانک روی سطوح سیمانی ممکن است موجب آسیب دیدن کف تانک شود. همچنین، هنگام جابجایی و حمل تانک باید آن را به صورت عمودی حمل کنید. از کشیدن تانک ازت مایع روی زمین جدا خودداری نمائید.
لایه خلاء: فلاسک نیتروژن از یک لایه خلاء بین مخزن اصلی ازت و جداره بیرونی برخوردار میباشند. برای استفاده صحیح از تانک ازت، باید دقت ویژه ای به فعالیتهای مرتبط با آن داشته باشید.
استفاده از تجهیزات ایمنی: هنگام استفاده از نیتروژن مایع، حتماً از عینکهای ایمنی یا شیلد محافظ صورت استفاده کنید. همچنین استفاده از دستکشهای محافظ ازت مایع الزامی است.
پوشیدن لباس: پوشیدن لباس آزمایشگاهی از الزامات کار با نیتروژن مایع است. در هنگام کار، دکمههای لباس را ببندید و از شلوار بلند و لباس با آستین بلند استفاده کنید تا احتمال برخورد نیتروژن مایع با پوست کاهش یابد.
رعایت نکات ایمنی فوق در استفاده از تانک ازت مایع بسیار مهم است و باید به صورت کامل به آنها عمل کنید.
استفاده از فلاسک نیتروژن در آزمایشگاه
راههای تشخیص خرابی تانک ازت
به این نکته حتماً توجه کنید که اگر تانک ازت شما دارای هر یک از شرایط زیر باشد، ممکن است خراب شده باشد:
عمر بیش از ۱۰ سال: فلاسک نیتروژن خلاء خود را در طول زمان از دست میدهد، بنابراین اگر تانک شما بیش از ۱۰ سال عمر داشته باشد، باید به زودی آن را تعویض کنید.
افزایش مقدار نیتروژن مایع: اگر متوجه زیاد شدن مقدار نیتروژن مایع مورد نیاز جهت پر کردن تانک شدید، این ممکن است نشانهای از خرابی تانک باشد.
عرق کردن مخزن: اگر تانک عرق میکند و رطوبت قابل توجهی روی سطح آن وجود دارد، احتمالاً مخزن خراب شده است.
یخ زدگی در اطراف گردن مخزن: اگر مشاهده میکنید که یخ زدگی در اطراف گردن تانک شکل می گیرد، این نیز میتواند نشانه ای از خرابی باشد.
درپوش خلا: اگر درپوش خلأ روی تانک ازت وجود نداشته باشد یا درپوش خلأ دستکاری شده باشد، این نیز میتواند نشانی از خرابی تانک ازت باشد.
صدای غیرطبیعی: اگر تانک ازت در هنگام ضربه زدن صدای تیز یا صدای ریز و درشتی میدهد، این نشانه ای از خرابی میباشد.
در صورت مشاهده هر یک از این شرایط، توصیه میشود فلاسک نیتروژن را بررسی کرده و در صورت لزوم به تعمیر یا تعویض آن بپردازید.
اجزای تانک ازت
کاربردهای کانتینرهای ازت مایع
تانک ازت کاربردهای بسیار زیادی دارد. به عنوان مثال در زمینه پزشکی، از آن به عنوان منبع تغذیه دستگاه کرایو اسپری برای درمان ضایعات پوستی مانند زگیل تناسلی، زگیل پوستی، میخچه و خال های گوشتی استفاده میشود. همچنین، در بخش تولید بستنی و شکلات سازی و کارخانه های بسته بندی روغن، تانک ازت به منظور انجماد مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
استفاده از کانتینر ازت مایع جهت آسیاب کردن پلاستیک و لاستیک، خنک سازی و تصفیه فلز، نگهداری نمونه های بیولوژیکی مانند اسپرم، جنین و بافتهای پاتولوژی رایج میباشد. همچنین، انجماد و حمل و نقل محصولات غذایی، انتقال خون، جنین، اسپرم و اعضای پیوندی از دیگر کاربردهای تانک ازت در صنایع مختلف است.
علاوه بر این، در زمینه نجوم شناسی، از تانک ازت به عنوان خنک کننده برای دوربینهای CCD استفاده می شود. این دوربین ها در تصویر برداری از اجرام آسمانی به کار می روند و نیاز به خنککننده های قدرتمندی دارند که تانک ازت این نیاز را برآورده می کند.
سخن پایانی
اکنون که با کاربرد فلاسک ازت مایع آشنا شده اید، میتوانید از مراکز معتبر به تهیه این تانک بپردازید. شرکت تجهیزات آزمایشگاهی آذین وارد کننده و مرکز اصلی فروش تانک ازت از کمپانیهای MVE آمریکا، ATOCEL اتریش، YDS چین و سایر کمپانیهای مطرح دنیا در حجمهای مختلف است. جهت اطلاع از قیمت تانک ازت با کارشناسان ما تماس بگیرید. این شرکت کلیه متعلقات تانک ازت از جمله کنیستر، رک، کین، پمپ ازت مایع، درب هوشمند تانک ازت، درب دوم و درب یونولینی و چرخ تانک ازت را نیز تأمین مینماید. شایان ذکر است این شرکت تحقیقات لازم جهت بومی سازی تولید تانک ازت را نیز به همت متخصصان با افتخار ایرانی شروع کرده است. امید است بتوان با بومی سازی تولید این دستگاه مانع خروج ارز از کشور جهت واردات آن شد.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.