مهر گزارش می دهد؛

جزئیات تولید خودرو در ۹ ماهه/ فاصله ۳۰ درصدی تولید با وعده‌ها

جزئیات تولید خودرو در ۹ ماهه/ فاصله ۳۰ درصدی تولید با وعده‌ها

وزارت صمت وعده تولید حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه خودروی سواری در سال جاری را داده بود اما تا پایان آذر ماه ۷۶۰ هزار دستگاه تولید شده که حکایت از فاصله ۳۰ درصدی با برنامه ها دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس آمار منتشر شده از سوی وزارت صمت طی ۹ ماهه سال جاری ۸۷۶ هزار دستگاه خودرو تولید شده که نسبت به مدت مشابه پارسال رشد ۱۸ درصدی را نشان می‌دهد؛ از این میزان سهم خودروهای سواری ۷۶۰ هزار دستگاه بوده که در مقایسه با ۹ ماهه سال ۱۴۰۰ افزایش ۱۳ درصدی یافته است.

همچنین در این مدت ۸۹ هزار دستگاه وانت تولید شد که در هم سنجی با سال گذشته رشد ۵۱ درصدی را نشان می‌دهد.

در ۹ ماهه امسال ۲۳ هزار دستگاه خودروهای سنگین (کامیونت، کامیون و کشنده) تولید شده که حکایت از افزایش ١۶۶ درصدی تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد.

خودرو میزان تولید درصد تغییر
سواری ۷۶۰ هزار دستگاه + ۱۳ درصد
کامیونت، کامیون و کشنده ۲۳ هزار دستگاه + ۱۶۶ درصد
ون ۲ هزار و ۵۰۰ دستگاه + ۳۶۰ درصد
وانت ۸۹ هزار دستگاه + ۵۱ درصد
مینی بوس و اتوبوس ۷۶۰ دستگاه + ۴۹ درصد
مجموع تولید ۸۷۶ هزار دستگاه + ۱۸ درصد

همچنین بالاترین رشد تولید خودروسازان در بخش ون با ۳۶۰ درصد ثبت شد. در این بخش امسال ۲ هزار و ۵۰۰ دستگاه تولید به ثبت رسید، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته فقط ۵۵۰ دستگاه بود.

تا پایان آذر ماه یک‌هزار و ۷۶۰ دستگاه اتوبوس و مینی‌بوس در کشور تولید شد که حاکی از رشد ۴۹ درصدی است.

وعده‌ها محقق می‌شود؟

به گزارش مهر، از ابتدای سال جاری مسئولان وزارت صمت از جمله وزیر صمت وعده تولید حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه خودروی سواری و در مجموع تولید یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو را تا پایان سال دادند.

بر همین اساس نیز امسال باید به طور میانگین ماهانه حدود ۱۱۴ تا ۱۱۵ هزار دستگاه خودروی سواری تولید می‌شد تا در پایان سال بتوان به تولید یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه رسید؛ بنابراین اگر خودروسازان در راستای تحقق این وعده حرکت می‌کردند تاکنون باید یک میلیون و ۳۱ هزار دستگاه خودروی سواری تولید می‌شد اما آمار رسمی وزارت صمت نشان می‌دهد که تولید خودرو حدود ۲۷۲ هزار دستگاه یعنی تقریباً ۳۰ درصد با برنامه‌های پیش بینی شده فاصله دارد.

در این بین کارشناسان معتقدند که تأمین مالی برای خرید قطعات و سرمایه در گردش ابزارهای اصلی برای رشد ۵۰ درصدی تولید خودرو است و اگر وزارت صمت به دنبال افزایش تولید در این بخش است باید به صورت اصولی در مورد وضعیت تأمین مالی خودروسازان چاره‌ای بیاندیشد.

کد خبر 5672079

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • علی IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
      0 0
      با وجود زیرساخت خوب صنعت خودرو وقطعه سازی و موقعیت جغرافیایی ایران نیاز است تا خودروسازان عمده جهانی محصولات صادراتی خود به منطقه را در ایران تولید یا مونتاژ کنند، بخشی از تولید خود را در ایران بفروشند بقیه را به منطقه با قیمت تمام شده و هزینه کم تر صادر کنند، باید تامین کننده نیاز خودرو منطقه باشیم
    • سید IR ۱۴:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
      0 1
      آمار وارده اشتباه هست من شهروند امار سواری را که در هرماه چه در بورس و چه در قرعه کشی جمع میکنم به مراتب به نصف امار ارایه شده هم نمی رسد از طرفی خودرو سازان با ارایه خودرو در بورس بدون سروصدا قیمت را ... از این رهگذر دولت هم با عوارض و مالیات ارزش افزوده به نوایی میرسد 09165204407 شماره ایتا